Skip to content
 

Senioren bewegen meer in groene woonomgeving

 

Senioren bewegen meer in groene woonomgeving

Senioren die in een groene en goed onderhouden buurt wonen met voorzieningen om de hoek, bewegen meer dan hun leeftijdsgenoten die niet in zo’n buurt wonen.

10 procent van de ouderen is fysiek kwetsbaar, omdat zij weinig bewegen. Door een tekort aan beweging neemt hun conditie, loopsnelheid en kracht af. Een groene, goed onderhouden buurt blijkt hier volgens onderzoekers een positieve invloed op te hebben. Ook voorzieningen zoals winkels, een brievenbus en bushalte zorgen ervoor dat 65-plussers meer bewegen, blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC, waarop Astrid Schop-Etman promoveert.

Door meer te wandelen en fietsen hebben zij minder last van functionele beperkingen in het dagelijks leven. Ze kunnen langer zelfstandig boodschappen doen, koken en reizen met het openbaar vervoer. ‘Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en vroegtijdige zorgkosten te vermijden, is het belangrijk te weten welke factoren op een positieve manier kunnen bijdragen aan de gezondheid van deze ouderen’, zegt promovendus Astrid Schop-Etman.

Internationaal onderzoek
Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van gegevens van de Survey on Health Ageing and Retirement in Europe en 430 thuiswonende 65-plussers uit Spijkenisse die deelnamen aan de Elderly and their Neighborhood-studie van 2011 tot 2013. De resultaten zijn gebaseerd op basis van vragenlijsten en buurtobservaties variërend van 400 tot 1.600 meter in de nabije woonomgeving van deze senioren.

Verschil
Schop-Etman: “Ouderen die in zo’n beweegvriendelijke buurt wonen, bewegen per dag bijna een kwartier meer dan ouderen die in een minder groene en beweegvriendelijke omgeving wonen. Dat is een aanzienlijk verschil, want meer dan de helft van de Nederlandse kwetsbare ouderen beweegt minder dan drie keer per maand op een lage intensiteit, dat is bijvoorbeeld wandelen of tuinieren. Terwijl de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor 55-plussers tenminste vijf dagen per week een half uur matig intensief bewegen voorschrijft.”

Gemeente
Er zijn veel verschillende programma’s om mensen meer te laten bewegen. Bijna één op de tien mensen die wordt bereikt, gaat deelnemen en daarvan blijft 80 procent meedoen. ‘Conclusie is dus dat mensen die eenmaal zijn begonnen met bewegen, heel loyaal zijn dit vol te houden. Dit kan voor gemeenten belangrijke informatie zijn, voordat zij dergelijke programma’s starten’, aldus Schop-Etman.

Misschien vind je dit ook interessant

Woongroepen voor senioren komen niet van de grond

Woongroepen voor senioren komen niet...

Wooncoöperatie De Rijp en Stichting Victorie Wonen hebben van zich laten horen in een artikel in het Noord-Hollands Dagblad van…
Feestelijke oplevering 24-uurs zorgaccommodatie voor jongeren

Feestelijke oplevering 24-uurs zorgaccommodatie voor...

Op feestelijke wijze is op 7 mei de oplevering van een prachtige 24-uurs woonzorgaccommodatie aan de Chopinstraat in Alkmaar gevierd.…
Kijkdag woonzorgaccommodatie Esdégé-Reigersdaal

Kijkdag woonzorgaccommodatie Esdégé-Reigersdaal

Toekomstige bewoners hebben op 11 december 2023 tijdens een ‘kijkdag’ een bezoekje gebracht aan hun toekomstige woonplek aan de Chopinstraat…