Er is een groeiend tekort aan vrije sector zorgappartementen in Nederland. Nu is er een tekort van 32 duizend appartementen, dit zal toenemen tot circa 52 duizend in 2040 als er niet wordt bijgebouwd. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.
In vrijwel iedere gemeente in Nederland is er een tekort aan zorgwoningen. De grootste concentraties met tekorten in 2040 liggen in de zogeheten COROP-gebieden: Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Veluwe en diverse gedeelten in Noord-Brabant. Volgens CBRE geeft dit de noodzaak aan van investeringen in vrije sector zorgappartementen door het gehele land.
Ruim eenvijfde van de 65-plussers wil binnen twee jaar verhuizen, maar het aandeel senioren dat per jaar daadwerkelijk verhuist ligt aanzienlijk lager: 4,5 procent. Deze discrepantie wordt onder andere veroorzaakt door het gebrek aan geschikt woningaanbod. Veel senioren verhuizen volgens CBRE pas op het moment dat ze een zorgvraag hebben en hun huidige woonsituatie hiervoor ongeschikt blijkt.
Woonwensen van ouderen
“Om het groeiende tekort aan te pakken en de doorstroom van de woningmarkt te stimuleren moeten er nieuwe zorgappartementen ontwikkeld worden die aansluiten bij de woonwensen van ouderen”, zegt Jeroen Hermus, Director Healthcare van CBRE. “Als beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen de handen in één slaan kunnen zij gezamenlijk inspelen op de groeiende vraag in de markt en het aanbod zorgappartementen sterk vergroten”.
Steeds meer beleggers zien kansen in het investeren in zorgvastgoed, waaronder vrije sector zorgappartementen. In de eerste helft van 2018 werd ruim 345 miljoen in zorgvastgoed geïnvesteerd, een stijging van bijna 50 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het totale volume dat beleggers in deze sector in 2017 investeerden, bedroeg 631 miljoen euro. Zo’n 40 procent van het vastgoed dat in de eerste helft van 2018 werd verkocht, was in eigendom van zorginstellingen. Circa 30 procent van het vastgoed is verkocht aan buitenlandse investeerders.
Kansen rond zorgvastgoed
CBRE ziet ook voor zorginstellingen kansen rond zorgvastgoed. Zij zijn van oudsher eigenaar van veel zorgappartementen, maar komen steeds meer tot het besef dat de rol van verhuurder niet bijdraagt aan hun doelstellingen omtrent het leveren van goede zorg, en verkopen het vastgoed waar geen zware zorg wordt geleverd aan een belegger. Hierdoor worden hun vastgoedrisico’s verkleind.
De zorginstelling kan met de belegger afspraken maken over bijvoorbeeld de toewijzing van de zorgappartementen aan nieuwe bewoners, zodat de nieuwe huurder door de zorginstelling kan worden aangedragen. Ook worden vaak algemene ruimten in het complex door de zorginstelling teruggehuurd. Hierdoor kan de zorginstelling haar functies en aanwezigheid in het complex waarborgen en de regie houden over de zorgdienstverlening.
Door vastgoed verhuurd, leeg of middels een sale & leaseback constructie te verkopen komt er vaak kapitaal beschikbaar dat geïnvesteerd kan worden in het opknappen van andere zorglocaties of in de kwaliteit van de zorg, aldus CBRE. Ook kunnen de financiële ratio’s bij de banken verbeteren waardoor interessantere financierings-condities kunnen ontstaan voor bijvoorbeeld het overige vastgoed.
Bron: Skipr