Skip to content
 

Nieuwsbericht

 

Tekort van 80 duizend woningen voor senioren

In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen. En dat tekort groeit de komende jaren snel. “Overheid en gemeenten weten dit al jaren maar doen hier nog te weinig aan: laks en onvoorstelbaar”, zegt belangenvereniging ANBO.

“Ik vind dat de Rijksoverheid en de lokale overheden onvoldoende anticiperen op de demografische ontwikkelingen in het land”, aldus directeur Liane den Haan van de vereniging ANBO, de belangenorganisatie voor senioren.

80.000 ouderenwoningen nodig
Naar schatting is er een tekort van 80.000 woningen voor ouderen, zo blijkt uit een recente studie van het Sociaal Planbureau. Het beleid van de overheid is erop gericht de burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Waar vroeger het bejaardenhuis in de herfst van iemands leven opdook, ligt nu de nadruk op zelfstandig wonen.

Den Haan noemt de manier waarop overheid en gemeenten omgaan met ouderenhuisvesting laks en onvoorstelbaar. “In het hele land is een groot tekort aan geschikte huizen voor ouderen, dat is als sinds 2005 bekend, toch wordt hier te weinig aan gedaan.” De verwachting is dat het tekort aan woningen voor ouderen alleen nog maar zal stijgen. “Huisvesting voor ouderen wordt door de lokale overheid niet als sexy ervaren”, aldus Den Haan.

Als het aan Den Haan ligt wordt er snel actie ondernomen.”Wij zouden het heel fijn vinden als de Rijksoverheid kaders gaat stellen om ervoor te zorgen dat gemeenten nu echt gaan bouwen zodat alle burgers op een goede manier kunnen wonen, ook de ouderen.”

Bekijk de reportage ‘Schreeuwend tekort aan woningen voor ouderen’ bij EenVandaag.

Bron: EenVandaag

Misschien vind je dit ook interessant

'We moeten snel meer bouwen'

'We moeten snel meer bouwen'

De druk op de woningmarkt is zeer groot en daarom zijn er ingrijpende maatregelen nodig. Dat betogen de Schagense CDA-wethouder…
WoonGraag steunt onderzoek naar app voor jongeren met psychische problemen

WoonGraag steunt onderzoek naar app...

Met een fietstocht van Verona naar Maastricht hebben 8 medewerkers van de Bascule (academische kinder- en jeugdpsychiatrie) en Spirit (specialistische…
Aantal huishoudens en woningbehoefte Noord-Holland blijft groeien

Aantal huishoudens en woningbehoefte Noord-Holland...

De bevolking van Noord-Holland groeit en blijft de komende tijd verder groeien. Volgens de verwachting neemt de bevolking toe van…